Numărăm zilele până când întreaga familie se reunește în jurul mesei cu bunătăți felurite, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Cu atât mai mult în acest an, când ne va face o deosebită plăcere să o avem printre noi pe cea care a inspirat femeile prin emisiunea pe care a realizat-o ani la rând. Este vorba despre energica Mihaela Tatu, femeia puternică și sensibilă pe care am avut onoarea să o cunosc cu ocazia lansării volumului meu de versuri – Colț de suflet. Atunci mi-a făcut marea bucurie de a se implica în punerea în scenă a întregului spectacol, recitându-mi două dintre poezii.

Cu așa un oaspete la masă, ne-am pus repede să schițăm meniul de sărbătoare, felicitându-ne că avem o bucătărie modernă, dotată corespunzător cu plită și cuptor Franke.
Rețete de Paște
Vom începe festinul cu o plăcinta cu brânză în foi, după rețeta învățată de la bunica și preparată cu dibăcie de mine. Pentru prepararea rețetei avem nevoie de următoarele ingrediente:
– 250 ml apă
– sare
– drojdie
– făină
– 2 ouă
– 700 g brânză sărată de vacă
– 3 cartofi fierți
– susan
Aluatul se prepară din apă, drojdie, sare și făină, se lasă la dospit 20-30 de minute, după care se întinde cu sucitorul. Atenție la cantitatea de făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar să nu se lipească de mâini. După ce se întinde puțin, se pune ulei și se întinde trăgând din mijloc spre lateralul aluatului, obținându-se o foaie subțire de plăcintă. Se presară ulei și brânza amestecată cu cartofi și ou, după care se rulează. Se pune în tavă și se unge cu ou, se presară susan, după care se pune în cuptorul încins.
Continuăm apoi cu drobul și friptura de miel după rețeta inconfundabilă a unchiului meu. Pentru cei care nu iubesc mielul, pregătesc alternativa din carne de porc, mușchiuleț umplut pe pat de cartofi.
Se ia o bucată bună de mușchiuleț, se bate ușor și se condimentează cu sare și piper. Pentru umplutură pregătesc un amestec ca pentru cârnați, din 500 g carne tocată, sare, piper, usturoi și boia iute. Mușchiulețul se umple cu acest amestec și se fixează cu o sfoară sau cu scobitori. Cartofii tăiați cuburi, alături de o ceapă mare tăiată rondele și un ardei roșu se pun în tavă și se condimentează cu sare, piper și rozmarin. Se presară ulei și 300 ml apă, se așază apoi mușchiulețul, după care se dă la cuptor și se întoarce la jumătatea timpului de gătire, pentru a ieși o friptură suculentă, nu uscată.

La desert vom servi cozonac cu nucă și rahat și tort cu mere, două preparate care au bucurat nenumărate papile gustative de-a lungul vremii.
Un cuptor Franke – ajutor de nădejde în bucătărie
Și pentru că fiecare gospodină are nevoie de o bucătărie dotată corespunzător, eu sunt extrem de norocoasă să pot conta pe un cuptor cu caracteristica fabuloasă multicooking (gătit pe trei nivele în același timp).

Acest cuptor Franke este o bijuterie, promovând eficiența și simplitatea gătitului în bucătăriile celor pofticioși și pretențioși deopotrivă, fiind aliatul de nădejde pentru economia de timp și energie.
Doar la timp și energie vom face economie, căci masa va fi una bogată și experiența o va întrece cu siguranță. Să primești o vedetă în casă și să o inviți la masă este o oportunitate minunată.
Sărbătorile nu sunt doar despre mâncare, sunt despre bunătate, dăruire și momente de conectare. Să fim mai buni și să ne bucurăm din plin!
Articol pentru Spring SuperBlog 2021.