Să scrie și să vorbească corect românește reprezintă o datorie pentru fiecare român. Limba română nu este o limbă ușoară, iar una dintre provocările căreia trebuie să-i facem față, atunci când ținem un instrument de scris în mână sau punem degetele pe tastatură, vizează folosirea corectă a semnelor de punctuație și ortografie.
Între ,,Haideți să mâncăm copii!” și ,,Haideți să mâncăm, copii!” este o diferență imensă făcută de o simplă virgulă.
Recunosc că virgula mi-a dat cele mai multe bătăi de cap de-a lungul vieții și reușește să mă pună și acum în dificultate. Nu o folosesc mereu corect, dar îmi doresc să evoluez, motiv pentru care, de câteva zile, răsfoiesc cu drag și spor cartea ,,Reguli de punctuație și ortografie… pentru elevi și nu numai”.

Aceasta este o carte care ar trebui să stea la loc de cinste în biblioteca fiecărei familii, pentru simplul motiv că este utilă atât copiilor, cât și adulților care au ieșit de ceva timp de pe băncile școlii. Este o lucrare practică, presărată cu numeroase exemple și exerciții menite să sprijine procesul de învățare în care este invitat fiecare cititor.
Capitolul dedicat ortogramelor m-a dus cu gândul la anii de liceu și la unii dintre colegii care încă aveau dificultăți atunci când trebuiau să folosească ,,sau/s-au” și ,,s-a/sa”. Dacă folosirea corectă a acestora, în funcție de context, este floare la ureche pentru majoritatea adulților, poate că atunci când vine vorba despre ,,ați/a-ți” și ,,va/v-a” mai pot exista semne de întrebare. Luând în calcul această posibilitate, am ales să le folosesc drept exemple în acest articol, exact așa cum sunt menționate în cartea ,,Reguli de punctuație și ortografie… pentru elevi și nu numai”.
Ați, verb auxiliar ,,a avea”, indicativ, perfect compus
Ați învățat multe ieri.
A-ți , prepoziție + pronume
A plecat pentru a-ți cumpăra flori.
Va, verb auxiliar ,,a vrea”, indicativ, viitor
Nu cred că va dori o prăjitură.
V-a, pronume + verb auxiliar ,,a avea”, indicativ , perfect compus
V-a urat multă sănătate.
În speranța că-ți dorești să descoperi toate exemplele și explicațiile prezentate în cartea ,,Reguli de punctuație și ortografie… pentru elevi și nu numai”, îți dezvălui că este disponibilă pe site-ul editurii Rentrop & Straton, unde vei găsi numeroase lucrări dedicate specialiștilor și amatorilor pasionați.
Dacă vrei ca al tău copil să vorbească și să scrie corect românește, alege să-i fii exemplu!