Blogging creativ

Igiena – nucleul siguranței în spitale

Igiena personală reprezintă un subiect intim, însă abordarea ei sănătoasă încă din copilărie presupune dedicare și exemple demne de urmat oferite de adulții responsabili din familie. Apa și săpunul ne pot scuti de multe probleme, iar atunci când nu ne sunt la îndemână, dezinfectantul este cel care ne salvează.

Pandemia este cea care ne-a trezit la realitate, care ne-a făcut mult mai responsabili pentru noi și pentru cei dragi nouă. În perimetrul nostru, responsabilitatea ne aparține, însă nu este suficient, pentru simplul motiv că nu trăim într-o bula, ci apelăm adesea la servicii medicale, mergem în centre spa, în săli de sport și în saloane de înfrumusețare.

Din păcate, chiar și în zilele noastre se întâmplă să mergi la spital cu o problema de sănătate și să te întorci acasă cu două. De aceea, consider că problema este una complexă și necesită o abordare pe mai multe direcții.

Personal calificat și proceduri bine puse la punct în spitale

O vorbă înțeleaptă din popor spune că omul sfințește locul, iar atunci când ne referim la spitale și laboratoare de analize medicale, ea capătă mai multă însemnătate. Dacă eroarea unui vânzător sau contabil poate fi remediată, când vorbim de cadrele medicale, acțiunile lor pot face diferența dintre viață și moarte.

Din nefericire, în ultima vreme m-am cam plimbat prin spitale și am văzut adesea medici suprasolicitați, grăbiți sau chiar epuizați, asistente deranjate de o simplă întrebare, frustrate sau deloc prezente în ceea ce fac. Toate acestea mă fac să mă întreb dacă acești oameni nu sunt cumva împinși de la spate zi de zi pentru a bifa cât mai mulți pacienți, dacă fac această meserie din pasiune și din dorința de a ajuta sau o fac doar din nevoia unui trai decent. Dacă deciziile ar sta în mâinile lor, oare ce ar schimba?

A fost o perioadă în care dacă nu știai ce drum să alegi în viață, te făceai polițist sau asistentă medicală. Oare se mai întâmplă asta și acum? Se mai obțin posturi în spitale pe bani grei? Nu știu, dar tare mi-ai plăcea să fie doar povești, pentru că acolo nu se lucrează cu cifre, ci cu sănătatea și viețile oamenilor.

Cred că instruirea ca la carte nu se face nici în zilele noastre, iar procedurile stau foarte bine doar pe hârtie, iar când nu știe fiecare ce are de făcut și cum să intervină în situații de criză, lucrurile sunt la voia hazardului. Tocmai de aceea încă există erori medicale mici sau memorabile.

Anul trecut, chiar mama mea a trăit una pe pielea ei. Avea o internare de zi pentru o procedură medicală, iar întâmplarea a făcut ca în aceeași zi, o altă pacientă cu același nume de familie să fie internată pe aceeași secție. Deși mama mea avea analizele la zi, o asistentă a venit să-i recolteze sânge pentru analize, ca peste câteva minute să vină să-și ceară scuze că o confundase cu cealaltă doamnă. Eroarea medicală a fost una care nu a avut efecte majore, doar faptului că i-a fost recoltat sânge degeaba, dar nu pot să nu mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă nu și-ar fi dat seama și acea pacientă ar fi fost tratată pe baza unor analize medicale care nu-i aparțineau sau dacă, ținând cont de aceeași eroare, mama mea ar fi primit un tratament care nu îi era prescris.

Nici în spitalele private lucrurile nu sunt întotdeauna roz, condițiile din saloane sunt clar mult mai bune, dar nimeni nu îți garantează că serviciile medicale sunt superioare, că personalul medical îți acordă atenția de care ai nevoie, că vei fi tratat cu răbdare și empatie. Bunul simț ține de fiecare om în parte, oamenii sunt cei care sfințesc locul și poate că doleanțele lor ar merita mai multă ascultare, iar selecția să se facă cu mai multă rigoare.

Consumabile medicale pentru siguranță garantată în spitale

Pandemia a scos la lumină probleme serioase privind folosirea dezinfectanților neconformi în spitale. Și dacă ne mai gândim la economia care uneori se făcea sau la reducerea cantităților și sustragerea acestora pentru a fi folosiți acasă de personalul din spitale, mă gândesc cu groază la o internare și la o intervenție chirurgicală. Dar să sperăm că toată tevatura care s-a făcut atunci ne-a fost învățătură de minte și că acum nu mai este cazul să ne îndoim de calitatea consumabilelor medicale.

Medicale-Shop.ro este un magazin virtual cu o istorie vastă în spate, dedicat exclusiv pentru comenzi lansate de companii și instituții publice, care asigură dezinfectanți și consumabile medicale de calitate premium, din grijă pentru sănătate și din nevoia de siguranță maximă.

Dezinfectanți pentru suprafețe, pentru mâini sau pentru instrumentar, alături de o gamă variată de consumabile medicale își găsesc loc de cinste aici și în numeroase spitale de la noi din țară, un motiv în plus să fim mai liniștiți.

Este adevărat, lucrurile au mai evoluat, de regulă găsim covorașe dezinfectante la intrarea în spitale, primim protecție botoși în calitate de pacienți și vizitatori, beneficiem de halate de unică folosință și de bonete în cazul intervențiilor chirurgicale, iar rola cearceaf din hârtie este utilizată la scară largă, aproape în toate cabinetele medicale, în centrele spa și în saloanele de înfrumusețare. Din păcate, nu toate asistentele medicale poartă mănuși, că nu degeaba spuneam eu că la proceduri și disciplină încă mai avem de muncă. Dar să fim optimiști, să nu trecem cu vederea viciile de procedură și să fim cât se poate de exigenți când vorbim despre servicii medicale.

Acestea fiind spuse, vă doresc multă sănătate, iar atunci când este nevoie, să aveți parte de servicii medicale optime și în siguranță!

Articole pentru Spring SuperBlog 2023.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s