Comoara din cărţi

Dragă, unde-s banii?

Care este relația ta cu banii? Dar relația ta cu partenerul de cuplu pe subiectul banilor? ,,Dragă, unde-s banii?” este o întrebare pe care o rostești des sau care îți este adresată de partenerul de viață?

Ei bine, banii sunt iubiți și urâți deopotrivă, pot schimba vieți sau distruge relații. Tu cum alegi să-i folosești?

,,Educația financiară e despre viață, nu despre bani!”, susține Adrian Asoltanie, autorul cărții ,,Dragă, unde-s banii?”, o carte cât se poate de serioasă, presărată cu pastile de umor care o îndulcesc, exact așa cum fac banii cu viața, atunci când sunt folosiți în direcția potrivită.

Educație financiară în familie

Știai că aproximativ 76% dintre cetățenii acestei țări rămân fără banii în buzunar de la un salariu la altul, indiferent de valoarea veniturilor? Aceasta este o realitate îngrijorătoare, mai ales dacă luăm în calcul faptul că acești oameni educă și sunt modele pentru generația de mâine.

Trebuie să ne trezim, să conștientizăm că responsabilitatea ne aparține și că accesul la educație este mai facil ca niciodată, iar relația sănătoasă cu banii poate fi învățată.

,,Cartea <<Dragă, unde-s banii?>> te invită într-o călătorie spre echilibru și prosperitate. Vei descoperi un sistem de organizare cu șapte pași clari, care îți oferă soluții concrete pentru o relație corectă cu banii tăi.”

Carte este foarte bine structurată, cuprinde informații revelatoare și un fir logic care să ne permită să identificăm problemele în relația cu banii și soluțiile care se impun.

Pasul 1 – Cine ești?

Te-ai întrebat vreodată care este personalitatea ta financiară?

Citind cartea vei descoperi dacă ești:

 • Spender (mână-spartă)
 • Saver (strâns-la-pungă)
 • Avoider (inocent)
 • Monk (călugăr/măicuță financiară)

Bineînțeles, conștientizarea este doar primul pas, urmează să aplici soluții și să îmbrățișezi schimbarea.

Pasul 2 – Controlează cheltuielile

Treci la treabă, fă BUGETUL FAMILIEI pentru a avea o imagine clară în ceea ce privește direcțiile din care vin banii și potecile pe care pleacă.

,,Pe câte <<picioare financiare>> stai?

Câți banii îți trec prin mână în 12 luni?

Ai doar venituri active?

Cât valorează o zi de muncă?”

Dacă ai dobândit claritate în privința veniturilor, e timpul să deslușești ițele încurcate ale cheltuielilor lunare, iar sistemul de plicuri MONEY MAP (Harta banilor) îți va fi de un real ajutor. Recomandarea cu privire la împărțirea banilor este următoarea:

 • Economii 10-15%
 • Cumpărături vitale 20-25%
 • Locuință 20-25%
 • Transport 3-5%
 • Datorii
 • Fondul de urgență
 • Cheltuieli diverse 20-25%
 • Donații 5-10%
 • Bani risipiți 1-3%
 • Altele

Pasul 3 – Elimină datoriile

Datoriile reprezintă girofarul care se aprinde în fiecare lună, iar sfaturile vizează achitarea datoriilor mici și apoi a celor consistente. Renunță la cardul de credit și plătește cash cât de mult posibil.

Top 5 datorii de evitat arată astfel:

 • Locul 5 – Furnizorii
 • Locul 4 – Rude, prieteni, colegi
 • Locul 3. – Băncile
 • Locul 2 – IFN-urile
 • Locul 1- ANAF-ul

Pasul 4 – Consolidează-ți economiile

,,În primul rând, economiile îți oferă trei beneficii vitale: SIGURANȚĂ pe termen scurt, ECHILIBRU pe termen mediu și PROSPERITATE pe termen lung. E vreunul dintre acestea care nu ți-ar prinde bine?”

Regula de aur este să te plătești pe tine primul, să constitui un fond de urgență și unul de siguranță și să ai grijă să trimiți bani în viitor, nu doar în trecut.

Pasul 5 – Crește-ți veniturile

Direcțiile pe care este recomandat să te concentrezi când vorbim despre creșterea veniturilor sunt următoarele:

 1. Jobul actual
 2. Resursele tale materiale actuale
 3. Pasiuni, talente și abilități existente
 4. Resursele altora
 5. Resurse și abilități noi

Pasul 6- Dezvoltă-ți investițiile

În acest capitol vei descoperi care este profilul tău de investitor și unde este recomandat să-ți direcționezi banii, cu mențiunea că există variante pentru fiecare buzunar.

,,Poți începe cu sume modeste, care să nu îți afecteze bugetul familiei (de exemplu: 200 de lei), bani pe care, probabil, i-ai cheltui oricum pe diverse fleacuri. Investițiile constante sunt ca ninsoarea: zăpada de un metru se așterne fulg cu fulg.”

Pasul 7 – Descoperă prosperitatea

Prosperitatea este destinația călătoriei noastre, este ceea ce fiecare dintre noi dorește să atingă, iar aspectele demne de luat în seamă pe acest drum sunt calitatea relațiilor și nivelul financiar al oamenilor cu care ne petrecem timpul.

,,Oamenii săraci gândesc pe zile.

Oamenii obișnuiți gândesc pe o lună.

Oamenii bogați gândesc pe ani.

Oamenii prosperi gândesc pe zeci de ani.”

Educația financiară în familie este primordială, iar obiectivele comune și modelul oferit copiilor noștri vor face întotdeauna diferența.

Cartea ,,Dragă, unde-s banii?” poate fi ghidul tău pe calea prosperității!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s