Există o vorbă care spune că oamenii săraci au televizoare mari, iar oamenii bogați au biblioteci generoase. Tu în ce categorie te încadrezi?
Am întâlnit părinți care se plâng că ai lor copii nu citesc, că nu le place, însă întrebarea care se pune este dacă ei, părinții, sunt modele de urmat în acest sens. Oare adulții familiei citesc? Tu cât timp aloci lecturii?
Eu spun mereu că orice carte are cel puțin un mesaj pentru fiecare cititor și cred, de asemenea, că în paginile cărților se ascund adevărate comori care se cer a fi descoperite. Consider cărțile adevărați camarazi pe calea vieții și nu cred că există om care să nu iubească cărțile, poate doar oameni care nu au descoperit cărțile potrivite.
Lectura în familie
Copilul are nevoie de un model pe care să-l urmeze, iar lectura în familie este recomandată încă din primul an de viață.
Poate că un copil mic nu va fi mereu atent la cartea lui și va dori să o descopere și pe a ta, însă o carte cu ilustrații deosebite îi va atrage atenția, iar o poveste frumoasă citită cu glas duios de mama va stârni interesul și celui mai mofturos copil.
Lectura în familie creează momente de conectare părinte-copil, întărește legăturile emoționale, construiește amintiri prețioase și clădește valori sănătoase.
Poveștile oferă modele de conduită pentru cei mici, le îmbogățesc universul cunoaștere și îi ajută în raportarea la situațiile reale ale vieții. Alegerea poveștii potrivite poate influența în mod pozitiv comportamentul copilului, îl va determina să-și însușească activități educative sau să abordeze cu mai multă încredere situațiile noi.
Biblioteca Ursului – o poveste cu tâlc
,,Biblioteca Ursului” este o poveste educativă din portofoliul Cartemma, recomandată să fie lecturată în familie, în preajma bibliotecii, unde părinți, copii și bunici se adună, iar cartea are loc de cinste.

Personajele din poveste sunt patru prieteni din pădure care, în fiecare seară, se întâlneau și citeau aceeași carte, singura pe care o aveau. Însă, într-o plimbare prin pădure descoperă sub o tufă o carte care îi cucerește instant, dar bucuria lor durează foarte puțin, pentru că descoperă că aceasta aparținea altcuiva.
Din dorința de a înapoia cartea proprietarului, cei patru prieteni ajung în casa Ursului, unde biblioteca cu cărți felurite îi atrage ca un magnet. Ursul nu este încântat să-i descopere pe cei patru musafiri nepoftiți, însă realizează într-un final că lectura alături de prieteni este o activitate foarte plăcută, așa că decide să ofere acces la cărțile sale cât mai multor animale din pădure.
Biblioteca Ursului are câteva reguli care se cer respectate, pe care fiecare micuț le va descoperi citind această carte.