Comoara din cărţi

Ești părinte? Cum răspunzi la ,,NU mi-e somn”?

Noapte și-a intrat în drepturi, tu resimți oboseala zilei și visezi la o baie caldă și la un somn lung și odihnitor, însă al tău copil are doar chef de joacă, iar la invitația de a vă așeza în patul pufos, cel mic rostește cu hotărâre ,,Nu mi-e somn”.

Ce faci în această situație? Devii autoritar, și cu mai multe sau mai puține lacrimi reușești să-l pui pe cel mic în pat, sau cedezi și accepți încă un episod din desenele preferate, un joc în plus sau o alergătură prin toată casa?

Ei bine, există și o altă variantă, una mai sănătoasă atât pentru părinți, cât și pentru copii. Aceea în care se ține cont de faptul că la fel ca noi, adulții, și copilul are nevoie de un ritual al mersului la culcare.

7 pași pentru rutina de somn a copilului

1. Respectă cu sfințenie ora de somn a copilului. Du-l la culcare la aceeași oră în fiecare seară, astfel el își va crea un program, nu va fi extrem de obosit și hiperactiv, iar episoadele de plâns nu-ți vor mai da bătăi de cap.

2. Comunică-i că urmează ora de culcare. Fă acest lucru de cel puțin două ori, comunicând exact minutele până când activitatea pe care o desfășoară va lua sfârșit și vă veți îndrepta împreună spre baie și apoi spre dormitor.Ca orice om, și copilul va protesta dacă va fi întrerupt brusc din activitatea pe care o face cu plăcere și i se va impune altceva. Comunicarea de la vârste fragede este foarte importantă.

3. Asigură-te că toate nevoile îi sunt satisfăcute. Că a mâncat și a făcut nevoile la oliță sau toaletă și că ai la îndemână lapte și apă, în cazul în care copilul va cere înainte de somn.

4. Nu sări peste băița de seară. Și copiii au nevoie de o baie relaxantă înainte de somn. În plus, va fi un ajutor de nădejde pentru a-l chema pe Moș Ene și pentru a obișnui copilul cu momentul în care se va pune în pat. De asemenea, băița va fi un moment prielnic pentru conectarea părinte-copil, putând să inventați diferite jocuri și să puneți în cadă rățuște sau păpușa preferată, care va fi îmbăiată și pregătită pentru somn.

5. Din baie direct în pat. Acesta este drumul, fără popas în altă parte, fără a-i permite copilului să fie distras de alte activități.

6. Asigură-te că în dormitor este liniște și o lumină difuză. Nu poți aștepta ca al tău copil să aibă un somn odihnitor dacă adoarme la desene sau dacă în disperare de cauză îi dai să-ți butoneze telefonul. Deci, fără televizor și telefon în dormitor.

7. Adoarme-l cu o poveste. Nimic nu este mai liniștitor ca vocea mamei și o poveste captivantă. Alegeți împreună povestea și cel mic va fi mai mult decât fericit.

,,Nu mi-e somn” – o poveste cu tâlc pentru copii și părinți

Personajul principal din poveste este MO, un pui de bufniță tare drăgălaș, care atunci când trebuie să meargă la culcare exclamă cu hotărâre ,,Nu mi-e somn”. Ca orice copil, și el are numeroase nevoi care se cer a fi satisfăcute, dar și o dorință arzătoare de a se juca în loc să se lase purtat în lumea viselor.

Este o lectură plăcută, amuzantă și plină de învățăminte pentru copii și părinți deopotrivă, care vor descoperi că rutina somnului nu este o treabă deloc ușoară și că un joc de rol ar putea fi de un real ajutor.

Vă invit să descoperiți soluția pe care BUNI o pune în aplicare pentru a-l determina pe MO să exclame ,,Mi-e foarte somn”.

Cartea o găsiți la Editura Cartemma, alături de alte titluri cu mesaje valoroase pentru cei mici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s