Buchet de inspiraţie

Dacă încrederea în sine s-ar vinde la supermarket, toți oamenii ar fi bogați

Te-ai întrebat de ce există sărăcie și bogăție în același loc? De ce unii oameni se mulțumesc cu puțin și alții văd infinite posibilități?

Unii oameni nici nu știu că există mai mult și nici măcar nu pot concepe că ar putea fi mai bine pentru ei. Execută sarcinile zilnice pe pilot automat și viața curge într-un mod cunoscut, comod, uneori greu, dar nu imposibil. Tot ce ne este cunoscut este într-o anumită formă ușor, tolerabil. Este acea zonă de confort despre care se vorbește tot mai mult, acel cerc vicios care ține ființa umană captivă. Iar ieșirea din ea produce fibrilații sau emoții notabile chiar și pentru cei mai echilibrați oameni.

Probabil că puțini sunt oamenii care afișează un zâmbet atunci când sunt puși să iasă din zona de confort. Pentru simplul motiv că acest fapt presupune o doză de necunoscut, implică un proces de autocunoaștere prin acțiune, un proces firesc de încercare, reușită sau eroare, reconfigurare și iar acțiune. Și sunt puțini oamenii dispuși să plătească prețul, să investească în propria persoană, în vederea unei recompense pe termen lung. Ne este în obișnuință să vânăm recompensa imediată, să căutăm satisfacția de scurtă durată, să cheltuim toți banii din portofel într-o sesiune de shopping compulsiv și apoi să ne împrumutăm de la prieteni.

Dacă încrederea în sine s-ar vinde la supermarket, toți oamenii ar fi bogați, dar din păcate sau din fericire, încrederea în sine nu poate fi cumpărată, ea se construiește, iar responsabilitatea cade pe umerii fiecărui individ.

3 surse ale încrederii în sine

1. Relațiile interumane

Chiar dacă consider că gura lumii nu ar trebui să ne afecteze, lucrurile nu stau întotdeauna așa, mai ales dacă vorbim despre propria familie sau chiar despre oamenii care ne-au dat viață. Diferența dintre critică sau umilire și încurajare este imensă și va avea un impact major în viața fiecărui om. De aceea, vă îndemn, dragi părinți, să aveți mare grijă la felul în care vă adresați propriilor copii. Să nu uitați că nu puteți motiva prin cuvinte jignitoare, ci prin cuvinte pline de înțelegere și iubire. Să aveți în vedere că felul în care vorbiți și vă comportați cu proprii copii îi va marca întreaga viață.

Sigur, alegerea de a crede sau nu vocea celor din jurul nostru ne aparține și poate că ar trebui să ne amintim mai des că felul în care vorbesc oamenii spune mai multe despre ei decât despre noi, cei care, uneori, părem că încasăm loviturile precum un sac de box. Cu siguranță există un mesaj și pentru noi, dar s-ar putea să fie unul destul de subtil, unul care cere autoanaliză și schimbări la nivel de percepție și relaționare cu cei din jur. Așadar, tu te mai lași influențat de gura lumii? Te înconjori de oameni care văd potențialul din tine, care te încurajează și te sprijină sau de oameni care te doboară?

2. Dialogul interior

Da, felul în care îți vorbești și imaginea de sine sunt puncte cheie în ceea ce numim o încredere de sine sănătoasă. Nu poți fi un om împlinit dacă tu crezi că ești un ratat și-ți repeți asta de câteva ori în fiecare zi. Nu poți gusta din cupa fericirii dacă tu crezi că nu meriți mare lucru și te comporți în concordanță cu propriile credințe. De aceea, este primordial să-ți adresezi cuvinte blânde, să manifești înțelegere față de propria persoană, să îți accepți nereușitele și să vizezi evoluția, să-ți conștientizezi punctele forte, să mizezi pe talentele tale și să construiești în mintea ta și apoi în realitatea fizică o viață fericită pentru tine.

Soluția este una simplă, începe cu conștientizarea gândurilor nocive și cu înlocuirea lor cu gânduri sănătoase, care să te ridice din butoiul cu tristețe și neputință și să te pună pe cale împlinirii personale.

3. Realizările personale

Nu există om pe lumea asta care să nu fi realizat ceva, însă avem tendința de a ne minimiza reușitele și de a pune sub lupă ceea ce numim eșec pe calea vieții. Însă, privind cu mai multă atenție vom observa cât de mare ne este bogăția, câte am învățat și câte lucruri am fost capabili să realizăm. Lucruri mari și mici, care ne-au solicitat abilitățile și talentele, capacitatea de adaptare sau rezistența fizică și astfel vom înțelege cât suntem de puternici.

Ia acum o foaie și un pix și notează cele mai mari 10 realizări ale vieții tale. Pune-le pe hârtie și apoi fă o analiză amănunțită a acestora. Gândește-te care au fost resursele la care ai făcut atunci apel și vei vedea că deții o comoară în interiorul tău. Acea comoară care te face unic pe calea vieții, care iese la lumină atunci când viața te încearcă sau când alegi să te prezinți eliberat de măști și așteptări sociale.

Mizează pe autenticitate, compară-te doar cu tine însuți și nu mai da crezare vocilor ce emit judecăți de valoare. Îndrăznește, încrederea în sine pas cu pas se construiește!

Imagini Pixabay.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s