Anul trecut participam împreună cu o prietenă la un seminar de marketing, într-un grup destul de restrâns de influenceri. Când mi-am dat seama că trebuie să mă prezint m-a cam luat panica. De ce? Pentru că nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc în public și am susținut mereu că scrisul face parte din misiunea călătoriei mele în această lume. Dar mai exista totuși un motiv, nu știam ce să spun despre mine, nu știam să-mi pun în lumină realizările. Am tras aer în piept și m-a lovit realitatea. Sunt Florina Popa Dumșe, tipa care deține un blog unde scrie cu bucurie despre universul de zi cu zi, despre trăiri interioare și alegeri pe cărările vieții, despre cărți și dezvoltare personală, dar și despre alte produse și servicii de calitate. Sunt autoarea volumului de versuri ,,Colț de suflet”, o carte publicată cu scop caritabil, pentru simplul motiv că actul dăruirii se numără printre valorile care mă ghidează în viață. Am făcut parte mai bine de doi ani din colectivul unei edituri, am scris texte de prezentare pentru cărți speciale dedicate celor mici și celor mari, am promovat cartea ca pe cel mai bun camarad al fiecăruia dintre noi, fiind provocată să învăț zi de zi despre fascinantul domeniu numit marketing.
Când m-am angajat la editură nu știam aproape nimic despre promovarea online, dețineam totuși o informație esențială, aceea că oamenii nu cumpără caracteristicile unui produs sau serviciu, ci cumpără beneficiile. Oamenii nu caută un produs sau un serviciu, caută o experiență, caută rezolvarea unor probleme, iar cel care știe cum să vină în întâmpinarea acestora are câștig de cauză. Am mizat pe o rețea de influenceri, am învățat despre vânzări pe social media, despre landing page și despre copywriting, am acumulat informații și le-am pus în aplicare zi de zi, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Satisfacția nu a fost doar una materială, vânzările crescând semnificativ, ci și una sufletească, cărțile valoroase îmbogățind viața numeroșilor cititori pasionați.
Să-ți construiești un nume în online nu este o treabă ușoară, este nevoie de seriozitate, perseverență, informație constantă și de cea mai bună calitate, precum și de câteva cursuri marketing online. Influența online implică responsabilitate, oferirea unui model demn de urmat, autenticitate și dezvoltare continuă. Brandingul personal nu este o glumă, se construiește în timp și este precum o ștampilă care rămâne peste ani și ani. Nu degeaba se spune că nu contează pe cine cunoști, contează cine te cunoaște, iar felul în care se vorbește despre tine chiar contează.
Tot 5 inflenceri pe care îi urmăresc
– Bianca Mereuță – fondatoarea comunității ,,Ce le citim copiilor”. Este omul special care pune cartea în topul lucrurilor indispensabile pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil. A adunat peste 131 de mii de membri în grupul de facebook dedicat cărților valoroase pentru cei mici, locul în care editurile vin cu reduceri semnificative și cu noi apariții editoriale. Am avut onoarea să o cunosc personal și să colaborăm pentru buna desfășurare a unor campanii dedicate comunității.
– Loredana Latiș – Președinte Academia de Coaching din România – cea mai pozitivă persoană pe care o cunosc. Pozitivă și altruistă, omul care pe perioada de izolare a susținut aproape zilnic sesiuni de mentoring online, oferind cu pricepere și dedicare răspunsuri la întrebări esențiale despre viață. Aceste sesiuni de întrebări și răspunsuri sunt ca o gură de aer proaspăt în această perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții, oferindu-ne o perspectivă diferită și inspirație pentru o viață trăită în energia bucuriei.
– Atena Boca – fondatoarea comunității ,,La Primul Bebe”. Cu filiale în mai multe orașe, comunitatea oferă sprijin mamelor aflate la primul copil, care trec prin diverse provocări și au nevoie de sfaturi. A fost numită de Facebook una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume, beneficiind și de o bursă substanțială pentru dezvoltare. Pe lângă conferințele organizate, în cadrul comunității se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, campanii umanitare care au ca scop dotarea cu aparatură modernă sau renovarea unor spitale pentru copii din România. Aici puterea comunității chiar face minuni, iar a primi și a dărui sunt două cuvinte pline de însemnătate.
– Cristina Bisti – fondatoarea comunității ,,Bebeluși – diversificare și rețete Flaveur”. O mamă care a adunat în jurul său numeroase mămici preocupate de alimentația echilibrată a propriilor copii, oferind zilnic inspirație pentru mesele sănătoase ale celor mici.
– Pera Novacovici – cel mai citit psiholog din România, ghidul înțelept al omul de rând pe calea misiunii personale. Susține numeroase webinarii despre relații, bani sau vocație, oferă articole gratuite pe blog și a publicat câteva cărți valoroase, printre care și ,,Impulsul pentru vocația ta”.
În aceste vremuri în care informația este la un click distanță, avem dificila misiune de a rămâne cu picioarele pe pământ, de a face diferența între informațiile adevărate și cele turnate la comandă, între vocile autentice și cele apărute ca ciupercile după ploaie.
Un influencer cu renume promovează doar produse și servicii în care crede cu adevărat, pune calitatea pe primul loc și are grijă ca integritatea să se numere printre virtuțile pe care le posedă.
Articol pentru SuperBlog 2020.