Atunci când vine pe lume un copil, viața familiei se schimbă, bucuria este fără margini, iar planurile și speranțele într-un viitor luminos sunt constantele care transformă fiecare zi într-o poveste specială. Pe lângă iubirea de părinte, cuplul care concepe un copil trebuie să aibă în vedere alegeri inspirate care să ajute mica minune să crească sănătoasă și într-un mediu familial liniștit.
Când vorbim despre sănătate, tot mai mulți părinți iau în calcul recoltarea de celule stem la naștere. Sângele ombilical, țesutul ombilical și placenta reprezintă surse prețioase de celule stem capabile să salveze vieți. Aceste celule nespecializate se pot transforma în celule specifice, pot forma țesuturi și chiar organe în interiorul corpului uman, luptând cu succes împotriva unor afecțiuni grave. Celulele stem din sângele ombilical sunt celule tinere, cu o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară. Grefele de sânge ombilical pot fi utilizate pentru transplant autolog (cu utilizarea grefei proprii de sânge ombilical) sau alogenic (cu utilizarea unei grefe de sânge ombilical provenite de la un donator).
Celule stem hematoformatoare sunt folosite în tratarea următoarelor afecțiuni:
- unele tipuri de tumori solide maligne
- cancere ale sângelui sau ale țesuturilor limfatice
- sindroame preleucemice
- cancere limfo -plasmocitare
- boli ereditare ale hematiilor, trombocitelor, sistemului imunitar
- boli metabolice congenitale
- sindroame de insuficiență medulară
- boli mieloproliferative
În întreaga lume trăiesc numeroși copii care au fost tratați cu succes cu ajutorul celulelor stem. Alba este prima fetiță din Spania tratată cu propriile celule stem. Fetița s-a născut sănătoasă, însă la vârsta de doi ani a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer al creierului. După ce a făcut față chimioterapiei s-a impus transplantul cu celule stem, iar în prezent fetița duce o viață normală.

Trebuie însă menționat că celulele stem nu vindecă orice tip de boală, însă studiile care se fac vor extinde cu siguranță aria de folosire a acestora. Sunt și multe mituri cu privire la celulele stem, o documentare amplă fiind necesară înainte de a lua decizia de recoltare în momentul aducerii pe lume a bebelușului. Este de menționat că prima bancă de celule stem din România – Cord Blood Center – deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni, oferind posibilitatea recoltării de celule din sângele ombilical, țesutul ombilical, precum și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem.
În unele culturi placenta este venerată, vorbindu-se despre diferite beneficii pe care consumul acesteia îl are asupra organismului, de la tratarea hemoragiilor post-partum la îmbunătățirea lactației sau alungarea depresiei.

Recoltarea la naștere a produselor biologice disponibile se face fără riscuri pentru mamă și copil, oferind diferite tipuri de celule stem:
– celule stem hematopoietice din sângele ombilical
– celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar
– celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar
– celule stem endoteliale din placentă
Părinții care optează pentru recoltarea de celule stem cunosc beneficiile și aleg siguranța și șansa la sănătate pentru ai lor copii, în timp ce în cazurile în care recoltarea nu are loc, o importantă sursă de sănătate este efectiv pierdută.
Este de menționat și faptul că celulele din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen – un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic), ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse.
Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități, folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume, 8 dintre acestea fiind probe utilizate în România, la Institutul Fundeni.
Toate aceste informații ne dau speranță și răspund la diverse nelămuriri pe care părinții le au atunci când aduc pe lume o nouă viață. Sănătate și siguranță, două cuvinte care descriu perfect miraculoasele celule stem.

Articol pentru SuperBlog 2020.