Iertarea este marele dar pe care ți-l faci ție însuți. Reprezintă eliberarea din jugul resentimentelor, din capcana unui trecut presărat cu amintiri dureroase.
,,Atunci când vorbim despre iertare, vorbim despre posibilitatea dobândirii fericirii și iubirii după ce am suferit o rană profundă.”
Dar cum să ierți atunci când nu poți? O întrebare revelatoare, care invită la introspecție, la explorarea unor noi posibilități, la căutarea unor soluții care să aducă pacea și să descătușeze întregul potențial care se află în noi, dar pe care îl blocăm adesea cu bagaje emoționale negative.
De cele mai multe ori, în calea iertării stă credința că avem nevoie de scuze și că persoana care ne-a adus o ofensă sau un prejudiciu ar trebui să plătească într-un fel sau altul. Căutăm o despăgubire la nivel moral sau material, căutăm dreptatea divină sau efectul de bumerang. Dar acestea nu ne aduc garanția că se va șterge amintirea dureroasă care ne bântuie și ne împiedică să avem o viață autentică și împlinită.
Iertarea este un proces intim, profund și necesar fiecărui om care poartă pe suflet amintiri dureroase. Abia când vom înțelege acest adevăr vom putea să vedem situațiile dintr-o nouă perspectivă și să pășim pe drumul eliberator al iertării, indiferent de poziția celor care, prin vorbele sau acțiunile lor, ne-au rănit.
Cum să ierți atunci când nu poți
Primii pași pe calea iertării ar putea fi conștientizarea și acceptarea deloc ușoară a faptului că se poate să ne fi mințit că am iertat, dar de fapt doar să fi ascuns sub preș nenumărate amintiri dureroase care ne tulbură prezentul și ne influențează negativ viitorul.
Miturile despre iertare sunt numeroase, sunt adevărate blocaje pe care ni le punem singuri și sunt demontate cu măiestrie în paginile cărții ,,Cum să ierți atunci când nu poți”.

,,- Iertarea nu înseamnă să treci cu vederea un comportament nepotrivit, justificând o ofensă sau întorcând și celălalt obraz.
– Iertarea nu înseamnă reconciliere cu persoana care a ofensat.
– Iertarea nu e același lucru cu ,,ochii care nu se văd se uită”.
– Iertarea nu depinde de scuze.
– Iertarea nu depinde de faptul că cealaltă persoană este în viață sau în contact cu tine.
– Iertarea nu depinde de faptul că persoana care ofensează o merită sau nu.
– Iertarea nu înseamnă să ieși în pierdere sau calea ușoară de a ieși dintr-o situație.
– Iertarea nu înseamnă uitare sau lipsă de responsabilitate.
– Iertarea nu depinde de o credință în Dumnezeu.”
,,Simplu spus, actul iertării înseamnă să renunți la ceea ce consideri că-ți datorează altcineva.”
Așadar, iertarea este o decizie personală ce presupune bunăvoință. Este vorba despre iertarea celorlalți, dar și despre o iertare de sine.
Două dintre cele mai importante întrebări în procesul de iertare pot fi ,,Care sunt metodele ce te ajută să ierți?” și ,,Ce te împiedică s-o faci?”.
Probabil că ai auzit deja despre efectul terapeutic al scrisului și despre scrisoarea de eliberare pe care o poți redacta fără a o expedia. Ei bine, dr. Jim Dincalci, autorul cărții ,,Cum să ierți atunci când nu poți”, ne vorbește despre trei scrisori:
– Scrisoarea suferinței
– Scrisoarea de răspuns
– Scrisoarea de recunoștință
Carte este un prețios ghid pe drumul iertării, cuprinzând nenumărate întrebări de conștientizare, o imagine de ansamblu asupra celor trei creiere care ne dirijează existența, dar și revelatorul proces ,,Puterea iertării”.
Cartea o găsești la editura For You, în universul care invită la dezvoltare personală și spirituală.