Comoara din cărţi

Femei inteligente, relații sănătoase

,,După părerea mea, femeile sunt mult mai bune decât bărbații. Sunt capabile să mizeze tot ce au pe cineva. Se dăruiesc, iubesc, sunt mai altruiste și mai solidare decât bărbații. Le preocupă suferința celorlalți, sunt mai etice și mai puțin violente decât sexul opus. A, și comit mai puține accidente de circulație, deși bărbații se consideră a fi șoferi mai buni! Prin urmare, ele n-au fost niciodată sexul slab.”

Culmea, fragmentul de mai sus îi aparține unui bărbat, lui Augusto Cury, medic psihiatru, psihoterapeut, om de știință și scriitor, și face parte din lucrarea ,,Femei inteligente, relații sănătoase – Cartea pe care ar trebui s-o citească orice femeie înainte de a stabili relații”.

Pe lângă imaginea din propria oglindă, vorbele și acțiunile noastre, relațiile ne definesc ca ființe umane, ne scot la lumină răni care au nevoie de vindecare și ne aduc cele mai mari comori ale vieții. Dintre toate relațiile, cele de iubire sunt cele care ne provoacă cel mai mult, pentru a ne transforma pe calea evoluției personale.

Dar cum să construim relații sănătoase în tumultul acestei lumi, în marea de orgolii, deznădejde și lipsă de curaj? Prin autocunoaștere, acceptare și îmbrățișarea schimbării. În acest sens, autorul face o analiză amănunțită a sexului frumos, prin cele 14 tipuri de femei, cu puncte forte și aspecte de îmbunătățit.

Tipuri de femei

– femei analitice, care planifică în amănunt viitorul și gândesc profund înainte de a reacționa

– femei observatoare, înzestrate cu creativitate

– femei contemplative, profunde, care se bucură de lucruri mărunte

– femei ,,Cocon”, timide, care se închid în ele

– femei ,,stop-shop”, care fac din shopping un stil de viață

– femei impulsive, care spun ce gândesc, manifestând totodată o lipsă de autocontrol

– femei autonome, transparente, care se arată exact așa cum sunt

– femei hipersensibile, care simt la cote înalte suferința lor și a celor din jur

– femei histrionice, care ies în evidență vorbind mai mult despre alții decât despre ele însele

– femei disimulante, care își ascund problemele și conflictele

– femei autocompătimitoare, care pun accent pe aspectele negative ale propriei personalități

– femei dependente, care trăiesc în umbra altor persoane, caracterizate prin nesiguranță de sine

– femei autoritare, care dau ordine cu ușurință, dar au dificultăți în a formula o rugăminte

– femei agitate, care nu știu să se relaxeze, să obțină un echilibru în viață

Analizând fiecare tipologie în parte, am realizat că noi, femeile, suntem precum anotimpurile, schimbătoare, iar aceste tipare sunt precum hainele pe care alegem să le purtăm în zile sau situații diferite. Avem în mod clar o înclinație spre o anumită categorie, dar putem foarte ușor să jonglăm cu fiecare dintre ele.

Și cum în cadrul unei relații este nevoie de cel puțin două persoane, în cazul celor romantice de un el și o ea, autorul dedică în fiecare capitol o secțiune și sexului masculin. Sunt prezentate informații revelatoare, care puse în practică să creeze relații sănătoase, în energia iubirii și a păcii.

,,Bărbații inteligenți sunt conștienți că și cea mai calmă ființă umană își are momentele sale de stres, că cea mai ponderată își are reacțiile ei incoerente, că cea mai generoasă își are momentele ei de egoism și, prin urmare, ar trebui să știe că cine nu-și recunoaște greșelile și nu-și cere scuze, mai ales față de femeia pe care o iubește și față de copiii săi, nu va atinge niciodată maturitatea psihică și nici nu va construi relații sănătoase.”

În carte sunt prezentate greșelile capitale ale unei relații nesănătoase, precum și legile fundamentale ale unei relații sănătoase, cu accent pe importanța comunicării și a interesului reciproc pentru universul interior al partenerului.

,,Unde am greșit față de tine și nu mi-am dat seama? Care sunt visurile tale? Ce pot să fac ca să fii mai fericit(ă)? Cum aș putea investi în ceea ce iubești?”

Cartea ,,Femei inteligente, relații sănătoase” conține numeroase pastile de înțelepciune, fiind o lectură care mi-a cucerit inima. O găsești la editura For You, alături de alte titluri valoroase, unele la prețul simbolic de 10 lei.

4 gânduri despre „Femei inteligente, relații sănătoase”

  1. Din cere redactate de tine, cred că ar fi neapărat să citesc această carte pentru a mă descopri mai bine. Așa, la o primă vedere mă încadrez în mai multe tipologii. Mulțumesc de recomamdare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s