Situația actuală ne obligă să ne îndreptăm atenția spre propria persoană, să ne gospodărim singuri, așa cum poate nu am făcut-o niciodată. Stând majoritatea timpului în casă, inevitabil ne punem întrebarea: eu ce pun azi pe masă?
Atunci când ni se întâmplă să facem ture între cămară și frigider, fie suntem indeciși, fie ne lipsește vreun ingredient pentru a pregăti rețete delicioase. Pentru mine cele 10 produse indispensabile în cămară sunt:
– făină, dar nu de oricare. Eu mizez pe făină integrală de secară pentru a pregăti o pâine de casă gustoasă și sănătoasă.
– ulei de măsline extra virgin pentru salate divine. Urmează o rețetă simplă și hrănitoare.
– paste integrale pentru rețete rapide pe gustul întregii familii. Iți voi împărtăși două dintre preferatele mele.
– orez pentru pilaf și sarmale
– bulion din roșii crescute în grădina mamei
– murături de casă
– dulceața de afine Probios BIO (fără zahar, gluten, pectina) pentru clătite care ,,dispar” într-o clipă
– fulgi de cereale BIO – un must have pentru micul dejun
– zahăr brun BIO pentru cafea și pentru deserturi felurite
– miere de Manuka MG (200+) Auribee – hrănitoare și vindecătoare
Și acum că am făcut inventarul, să trecem la treabă, să pregătim rețete sănătoase pentru întreaga familie.
Mic dejun sănătos
Cel mai simplu și rapid mic dejun, care țintește forța și energia pentru întreaga zi, este alcătuit din fulgi de cereale cu fructe (muesli) BIO și iaurt de casă pregătit de bunica. În zilele de post sau când am pur și simplu poftă de altceva, combin cerealele cu un delicios lapte de migdale sau cu o băutură de orez cu ciocolată.
De obicei în weekend, pentru un mic dejun nițel mai elaborat, pregătesc o salată cu ce găsesc prin frigider.
- două ouă fierte și tăiate în 4
- câteva frunze de salată
- un castravete tăiat rondele
- roșii cherry tăiate în jumătate
- măsline verzi sau negre
- o felie de caș de casă sau brânză Feta
- 100 g șuncă
- ulei de măsline extra virgin
- sucul de la o lămâie
- sare și piper
Se așază frumos pe un platou toate ingredientele, se asezonează cu sare, piper, sucul de lămâie și uleiul de măsline și se servește cu poftă. Te asigur că papile gustative și ochii vor fi cuceriți.
Am spus că este o salată cu ce găsesc prin frigider, deci s-ar putea ca de fiecare dată să arate și să aibă un alt gust, ceea ce este fantastic. Improvizația în bucătărie te salvează de fiecare dată. A noastră salată mai poate ,,purta” și câteva felii de ceapă roșie, ardei galben, un morcov răzuit sau orice ne face plăcere.
Rețete cu paste
Când mă gândesc la un preparat rapid și care să nu dea greș apelez la paste. Rețetele sunt numeroase, poți improviza cu ce ai în casă și masa e gata în câteva minute. Așa cum am promis la începutul acestui articol, îți voi împărtăși două dintre rețetele pe care le pregătesc cel mai des.
Paste cu șuncă și ciuperci
- paste integrale spirale (spelt) BIO Rinatura – 250 g
- o cutie ciuperci Champignon
- 150 g șuncă
- o ceapă mare
- ulei de măsline
- bulion
- sare
- piper
- pătrunjel tocat mărunt
Pastele se fierb în apă cu sare, timp în care te ocupi de sos. Toci mărunt ceapa și o călești în ulei, după care adaugi ciupercile și șunca și mai călești puțin. Pui apoi bulionul, sare și piper, iar la sfârșit adaugi în ploaie pătrunjelul și pastele, amesteci și masa este gata.

Paste cu carne tocată și sos de roșii
- paste penne grâu integral BIO – 500 g
- 400 g carne tocată
- o ceapă mare
- 4 căței de usturoi
- ulei de măsline
- bulion
- sare
- piper
- frunze de pătrunjel și țelină tocate mărunt
Rețeta este la fel de simplă ca cea anterioară, doar că durează câteva minute în plus pentru a căli carnea tocată. Carnea și ceapa se călesc în ulei, se adaugă sare, piper și orice condiment care vă place. Când este aproape gata se adaugă bulionul și se mai ține câteva minute pe foc mic, după care se dă prin răzătoare usturoiul, pentru un gust desăvârșit. Se pune verdeața și apoi pastele fierte în apă cu sare. Preparatul este gata și merge de minune cu un pahar de vin roșu.
Deserturi delicioase
Deserturile sunt specialitatea mea, de la cornuri și fursecuri de toate felurile la torturi cu creme elaborate și decoruri sofisticate. Azi vă voi povesti însă despre cel mai simplu desert și despre fursecurile care nu dau greș niciodată.
Biscuiți cu fulgi de ovăz și banane
Cel mai simplu desert pe care l-am pregătit vreodată este, așa cum îi spune numele, preparat din banane pasate cu furculița și fulgi de ovăz. O parte din amestec l-am copt doar din cele două ingrediente, iar în jumătate din compoziție am adăugat fulgi de ciocolată neagră. După ce s-au răcit, biscuiții rumeniți au fost decorați cu miere de Manuka și devorați de întreaga familie. Pe lângă banane mai poți pune stafide sau orice fructe confiate care sunt pe gustul tău.
Rotițe cu bezea și nucă
Am pregătit de nenumărate ori acest desert, pentru simplul motiv că este delicios și sănătos, ținând cont și de recomandarea specialiștilor de a mânca în fiecare zi un pumn de sâmburi de nucă (echivalentul a 5 nuci).

Să trecem la pregătirea rețetei pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente:
- faină de hrișcă (fără gluten) Probios BIO – cât cuprinde (aluatul trebuie să fie fraged)
- 280 g unt
- 160 g zahăr brun BIO + 4 linguri pentru spumă
- 2 ouă
- nucă pisată și nucă măcinată
- o linguriță de bicarbonat stins cu lămâie
- gem de prune
Se amestecă cele două gălbenușuri, zahărul, untul și bicarbonatul, după care se adaugă făina. Aluatul se întinde și se porționează cu o formă rotundă. Peste aluat se pune albușul spumă și se presară nucă pisată. Se dă la cuptor, iar când fursecurile sunt reci se vor umple cu dulceață de prune amestecată cu nucă măcinată.
Rețeta este simplă, dar cu efect garantat asupra papilelor gustative, putând fi utilizată chiar și pentru sărbătorile care se apropie.
Mă apropii și eu de finalizarea acestui articol, cu satisfacția că ți-am oferit câteva rețete utile și sugestii de produse care pun calitatea la rang de cinste.
Mănâncă sănătos, trăiește armonios!

Articol pentru SuperBlog, proba propusă de driedfruits.ro