Comoara din cărţi

Cele cinci limbaje ale iubirii

,,În fiecare zi, oamenii aleg în mod conștient să-și iubească sau nu partenerul. Dacă alegem să-l iubim, trebuie să ne exprimăm iubirea așa cum își dorește el, astfel încât dragostea noastră să aibă răsunet în sufletul său.”

Am început acest articol cu un citat plin de înțelepciune, desprins din paginile cărții ,,Cele cinci limbaje ale iubirii”, scrisă de dr. Gary Chapman, publicată la editura Curtea Veche.

Din postura de Bestseller New York Times, cartea de față își propune să dezvăluie fiecărui cititor cum să-i arate partenerului de cuplu că este implicat trup și suflet în relație.

Având în vedere că suntem ființe unice și speciale, este cât se poate de firesc să avem nevoi, dorințe, visuri diferite și să primim cu mai multă deschidere și emoție anumite gesturi de afecțiune din partea persoanei iubite.

,,Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” este un principiu cât se poate de sănătos, care ne determină să punem binele în fața acțiunilor noastre. Dar mai există un concept mult mai subtil ,,Ce ție îți place, nu place tuturor”, la care cu siguranță se gândesc mult mai puțini oameni, dar care odată conștientizat ne face să analizăm mult mai profund relațiile interumane și să ne surprindem partenerul de cuplu cu gesturi care să-i umple inima de iubire și recunoștință.

Cele cinci limbaje ale iubirii

Ca urmare a îndelungii activități de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire, pe care le prezintă cu umor și iscusință, prin intermediul poveștilor reale de viață, care constituie o adevărată sursă de cunoaștere și inspirație pentru fiecare cititor.

După ce vei lectura această carte, care ar trebui să își facă loc în biblioteca fiecărei familii, vei descoperi cu siguranță care este limbajul tău primar de iubire, dar și care este al partenerului și cum să-ți exprimi dragostea într-un mod autentic și plin de însemnătate.

Este rar întâlnit ca partenerii implicați într-o relație să vorbească același limbaj de iubire, de aici apărând diferite situații conflictuale care în timp pot duce la nefericire.

Să descoperim care sunt cele cinci limbaje ale iubirii:

1. Declarațiile.

Acest limbaj face referire la complimente, cuvinte de apreciere și recunoștință, dar și la cuvintele de încurajare și cele mai frumoase declarații de dragoste.

,,Te iubesc” și ,,Am încredere în tine” pot face minuni pentru o persoană a cărei limbaj de iubire sunt declarațiile.

Așa cum bine știm, cuvintele pot înălța sau răni profund, de aceea este recomandat să le folosim cu mare atenție, să avem grijă la ton și la felul în care ne exprimăm nemulțumirile în relație. Să nu dăm porunci, ci să cerem cu iubire.

2. Timpul în doi

Timpul petrecut împreună nu se referă la a sta în aceeași încăpere și a avea activități diferite, ci vizează implicare și atenție totală acordată partenerului.

Se poate referi la discuții despre activitățile zilei, la planuri de călătorie sau la scopuri și visuri comune, poate viza activități care vă fac plăcere și au menirea de a suda relația de cuplu.

Pentru persoana iubită va conta enorm că o privești în ochi atunci când îți vorbește, că poate să-și exprime sentimentele și se simte înțeleasă. Nu uita, de cele mai multe ori se caută doar înțelegere, nu sfaturi.

3. Darurile

Am putea spune că fiecare om apreciază să primească ceva în dar, dar sunt unele persoane pentru care cadourile reprezintă manifestarea iubirii.

Provocarea este să identifici care sunt cadourile cu semnificație pentru persoana iubită și să o surprinzi cu câte un dar plin de iubire.

Până la urmă, cel mai frumos dar din lume este prezența ta alături de celălalt, mai ales în situațiile dificile ale vieții.

4. Serviciile

Acest limbaj al iubirii vorbește despre lucrurile pe care ar vrea partenerul să le faci pentru el.

Poate îi face plăcere să-i duci cafeaua la pat, să-i pregătești hainele pentru birou, să-i gătești mâncarea preferată sau orice altceva.

Manipularea și constrângerea nu își au locul aici, iar depășirea prejudecăților privind rolurile de soț și soție este o adevărată provocare a zilelor noastre.

5. Contactul fizic

Fie că vorbim de mângâieri, săruturi, ținutul de mână sau relațiile intime, acest limbaj de iubire este indispensabil în relațiile de cuplu, diferența fiind făcută de faptul că pentru unii dintre noi transmite cel mai puternic mesaj al dragostei.

De-a lungul vieții, fiecare om vorbește toate cele cinci limbaje ale iubirii, dar cunoașterea limbajul principal al partenerului va face întotdeauna diferența atunci când ne exprimăm iubirea.

Așa cum spune și autorul ,,Iubirea este o alegere” și ,,Iubirea contează enorm”, iar dacă te-ai întrebat ce să faci atunci când simți că partenerul este nedemn de iubirea ta, cartea are un capitol dedicat acestui subiect, dar și unul care abordează limbajele iubirii la copii.

Cartea este un adevărat ghid pentru relații armonioase, prezentând povești de viață în care te vei regăsi, exerciții revelatoare și numeroase întrebări pentru a desluși propriul limbaj al iubirii și pe cele ale oamenilor dragi din viața ta.

Relații sunt precum dansul, fiind necesar ca partenerii să cunoască pașii și să exerseze pentru a nu se călca pe picioare.

Tu ești dispus/ă să înveți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s