Te numeri și tu printre oamenii care și-au fixat fel și fel de obiective, iar după câteva zile le-au și dat uitării?
Sunt celebre listele cu obiective de început de an sau cura de slăbire și mersul la sală începând de luni, nu-i așa?
Ei bine, se pare că oamenii au nevoie să se simtă motivați pentru a îndeplini anumite sarcini și a atinge scopul propus.
Dar motivația nu o găsim tot timpul, mai ales atunci când suntem obosiți, stresați ori triști. Din acest motiv, ar fi bine să ne bazăm pe voință, așa cum sugerează Stephen Guise în cartea Miniobiceiuri, apărută la editura Publica.
,,Un miniobicei este un comportament pozitiv mărunt, pe care te forțezi să-l faci în fiecare zi.”
Te invit să te gândești ce îți dorești să schimbi în viața ta. Ce comportament îți dorești să transformi într-un obicei sănătos pentru întreaga viață?
Secretul este că pot fi mai multe, poți acționa în mai multe direcții, în mai multe arii ale vieții tale, dar așa cum ne sugerează și autorul, ar fi bine să nu fie mai mult de patru acțiuni strategice simultan, de preferat fiind să începi cu una și să adaugi pe parcurs.
Miniobiceiuri – Obiceiuri mai mici, rezultate mai mari
Când te gândești la miniobiceiuri trebuie să ai în vedere ceva extrem de ușor de făcut, dar care pe termen lung îți va aduce numeroase beneficii.
Autorul cărții povestește despre modul în care a început cu o singură flotare și a ajuns să meargă la sală de trei ori pe săptămână, despre cum și-a propus ca obiectiv să scrie 50 de cuvinte zilnic și a ajuns la 2000 de cuvinte în unele zile.
În carte, un capitol este dedicat funcționării creierului, punctându-se faptul că repetiția și recompensa sunt cele două chei pentru schimbarea obiceiurilor.
Mulți dintre oameni consideră că au nevoie de 21 de zile pentru a deprinde un nou obicei, dar acesta este doar un mit, pe care autorul îl demontează în paginile cărții, întregul proces putând dura între 18 și 254 de zile, fiind diferit la fiecare persoană în parte și influențat direct de complexitatea fiecărui obicei, odată cu trecerea timpului acesta devenind din ce în ce mai ușor de executat.
,,Nu contează cât de mult durează să deprinzi un obicei, deoarece scopul este oricum să-l faci pentru totdeauna.”
Secretul miniobiceiurilor este că necesită un efort infim de voință și extrem de puțin timp, tu având control total cu privire la cât vrei să faci în plus.
,,Consideră miniobiceiurile drept fundația fiecărei zile: acestea sunt lucrurile pe care TREBUIE să le faci, chiar dacă ai nevoie doar de câteva minute ca să le faci. După aceea, poți face orice vrei: ,,repetări suplimentare” sau alte activități.”
În carte sunt prezentați opt pași până la o transformare imensă și opt reguli ale miniobiceiurilor, două capitole presărate cu sfaturi, sugestii și trucuri pentru a merge mai departe chiar și atunci când dorința de a renunța își va face simțită prezența.
Te indemn să pui pe lista de lecturi această carte, iar apoi să treci la treabă.
,,Fii persoana cu obiective ridicole și realizări impresionante în loc să fii unul dintre mulții oameni cu obiective impresionante și rezultate ridicole.”